Vandaag geopend van 09.00 tot 17.00 uur
070-3660701

Ontvlooien

Uw hond of kat preventief ontvlooien is belangrijk om ziektes door vlooien en parasieten te voorkomen. Onze dierenartsen en veterinairen helpen u graag met een advies welke bestrijdingsmiddelen geschikt zijn voor uw dier en welk ontvlooi schema optimaal is.

Neem contact op voor meer informatie of een afspraak. We zijn bereikbaar via telefoonnummer 070 – 366 0701. Binnenlopen in de kliniek is ook mogelijk. We zijn elke dag geopend en hebben op bepaalde tijden open inloopspreekuren, zodat u ook zonder afspraak terecht kunt.

Waarom ontvlooien?

dierenarts brengt ontvlooimiddel toe bij pup

 • Vlooien en parasieten veroorzaken irritaties en jeuk bij uw dier, waardoor het zich gaat krabben en bijten. Te veel krabben en bijten leidt tot wondjes, waardoor infecties kunnen ontstaan.
 • Vlooien en parasieten veroorzaken in sommige gevallen een allergische reactie, waardoor bloedarmoede kan ontstaan.
 • Vlooien en parasieten dragen ziektes en wormen bij zich die ze over kunnen dragen op uw dier. Een besmetting met wormen brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee.
 • Kat ontvlooien

  Vlooien komen veel voor bij katten, daarom is preventie essentieel. Uw dier kan ermee besmet raken door in een besmette omgeving te zijn geweest. Vooral bij buitenkatten is regelmatig ontvlooien dus belangrijk. Een goed bestrijdingsmiddel aanbrengen volgens een vast schema helpt om vlooien en parasieten te voorkomen. Vlooien en parasieten komen echter ook in huis voor, dus voor de beste werking is het gebruik van vlooienbestrijdingsmiddelen in huis soms ook aan te raden. Eitjes en larven doodt u dan voordat ze uitgroeien tot vlooien. Hier kunt u bijvoorbeeld een omgevingsspray voor gebruiken.

 • Hond ontvlooien

  Om de gezondheid van uw hond te behouden is het belangrijk dat u uw dier preventief behandelt met een vlooienbestrijdingsmiddel. Vlooien worden vaak overdragen op het moment dat uw dier in een besmette omgeving is. Bij een vlooienplaag is het soms nodig om ook uw huis te ontvlooien, omdat de parasieten zich in huis verspreiden. In zo’n geval raden we aan om ook uw huis goed te reinigen met vlooienbestrijdingsmiddelen, zoals een spray. Gebruik dat vooral in kieren, in hoeken, onder meubels en op vloerbedekking. Op deze manier doodt u ook alle eitjes en larven, dat is essentieel om de plaag te stoppen.

 • Ontvlooi schema katten en kittens

  In onderstaand schema bekijkt u hoe vaak u uw kat of kitten dient te ontvlooien. Het gekozen bestrijdingsmiddel blijft echter bepalend in het schema, net als of uw kat een binnen- of buitendier is.

  kitten

  kat

  Leeftijd

  3 weken 4 maanden
  5 weken 5 maanden
  7 weken 6 maanden
  9 weken 9 maanden
  12 weken 12 maanden
 • Ontvlooi schema honden en pups

  In onderstaand schema is een standaard ontvlooi schema voor honden en pups opgesomd. Het vlooienbestrijdingsmiddel is echter bepalend in het schema, net als of uw hond veel buiten is en in open water zwemt.

  pups

  honden

  Leeftijd

  2 weken 4 maanden
  4 weken 5 maanden
  6 weken 6 maanden
  8 weken 9 maanden
  12 weken 12 maanden

Bovenstaande ontvlooi schema’s zijn slechts een indicatie. Neem contact met ons op voor meer informatie, advies of een ontvlooi schema voor uw dier.

Hoe weet ik of mijn dier vlooien heeft?

dierenarts met kitten

Met een vlooienkam controleert u eenvoudig of uw dier vlooien heeft. Door uw hond of kat te kammen en vervolgens te bekijken of er bruine vlooien in de kam zitten, weet u direct of u actie moet ondernemen. Kam uw dier grondig en besteed extra aandacht aan de gebieden waar vlooien zich graag nestelen: oksels, liezen en rond de staart.

Mocht u geen bruine vlooien in de kam vinden, maar wel zwarte korreltjes, dan kan dat vlooienpoep zijn. Door de korreltjes met een vochtige witte doek van de kam te halen, controleert u of het daadwerkelijk vlooienpoep is. Dit kleurt namelijk rood als het nat wordt.

assistente verzorgt pup

Vlooien ontdekt? Ontwormen

Als we vlooien bij uw hond of kat ontdekken, dan starten we ook een ontwormbehandeling. Vlooien zijn namelijk een van de veelvoorkomende oorzaken van wormen. Ontwormen is nodig om de gezondheid van uw huisdier te verbeteren. Onze dierenarts ontwormt uw dier bijvoorbeeld met tabletten of pillen van Milbemax, Stronghold, Advantix of Panacur. Andere vlooienbestrijdingsmiddelen die we gebruiken zijn bijvoorbeeld druppelen via een pipet, vlooienbanden, sprays, poeders en shampoos.

Apotheek voor dieren

In onze apotheek verkopen we vlooienbestrijdings- en ontwormmiddelen. Mocht bepaalde medicatie niet op voorraad zijn, dan kunnen we dat voor u bestellen.

Als u geen vaste cliënt bij ons bent, dan leveren we alleen medicijnen op recept.

Afspraak voor ontvlooien maken

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via onderstaande gegevens. Heeft u bruine vlooien of vlooienpoep ontdekt bij uw hond of kat? Maak dan direct een afspraak voor een behandeling. Tijdens onze open inloopspreekuren kunt u zonder afspraak terecht.

Als u geen vaste cliënt bij ons bent, dan leveren we alleen medicijnen op recept.

  • Contact

   Dierenkliniek Het Zicht
   Het Zicht 61-63
   2543 AK Den Haag (route)
   Tel. 070 - 366 0701
   E. info@dierenkliniek-hetzicht.nl

  • Openingstijden/spreekuren

   Maandag: 09:30-18:30 uur
   Dinsdag: 09:30-17:00 uur
   Woensdag: 09:30-18:30 uur
   Donderdag: 09:30-18:30 uur
   Vrijdag: 09:30-17:00 uur
   Zaterdag: 12:00-14:00 uur
   Zondag: 11:00-13:00 uur