Menu
  • Bel ons:070 - 366 07 01
  • Buiten openingstijden:070 - 206 09 00

Papegaai handtam

Hoe maak ik mijn papegaai handtam?

Papegaaien zijn, onder andere vanwege hun mooie verenkleed en hun intelligentie, populaire huisdieren. Deze prachtige dieren zijn echter niet eenvoudig om te houden. Het is namelijk erg belangrijk om uw papegaai genoeg aandacht te geven en op de juiste manier op te voeden. Het dier gaat zich anders vervelen en kan gedragsproblemen ontwikkelen, zoals krijsen, bijten of plukken. Het handtam maken is een belangrijke eerste stap in de opvoeding van uw kromsnavel. Wij geven u hiervoor graag een aantal tips.

Welke papegaai is het beste tam te maken?

Bent u van plan een papegaai aan te schaffen en heeft u de voorkeur voor een papegaai die sociaal is en graag uit zijn kooi gehaald wordt? Dan is het belangrijk om voor de juiste papegaaisoort te kiezen. Bepaalde rassen zijn namelijk geschikter om tam te maken dan andere. De personatus, of zwartmaskeragapornis, is van nature erg schuw. Het zal dus meer moeite kosten om deze vogel tam te maken dan bijvoorbeeld de perzikkopagapornis of de pyrrhura. Laat u hierover goed adviseren bij de aanschaf van uw papegaai.

Dr. Oran Marvan van Dierenkliniek Het Zicht is een van de weinige vogelartsen in Nederland. Hij adviseert u graag op het gebied van vogels en papegaaien. Bel 070 - 366 07 01 voor meer informatie en vraag naar meneer Marvan.

Begin van jongs af aan

Het is het beste om de papegaai zo jong mogelijk te laten wennen aan mensen. Jonge papegaaien tussen de zeven en tien weken oud zijn het makkelijkst tam te maken. Dit is echter alleen mogelijk wanneer u de papegaai zelf heeft gefokt. Het is namelijk niet goed voor een jonge papegaai om hem weg te halen bij de moeder voordat hij twaalf weken oud is. Het handtam maken van een jonge pagegaai lukt meestal binnen twee weken. Door de papegaai al van jongs af aan met de hand te voeden, raakt de vogel gewend aan mensenhanden en zal hij geleidelijk tam worden.

Oudere papegaaien

Bij een oudere papegaai vergt het tam maken iets meer geduld en energie. U kunt de vogel de eerste dagen na aanschaf het beste met rust laten. Op die manier went hij aan zijn nieuwe omgeving. Laat de papegaai na een aantal dagen voorzichtig wennen aan uw hand door deze tegen de kooi te houden en de vogel vanaf de buitenkant van de kooi te voeren. Wanneer het beestje hieraan gewend is en het eten aanneemt, kunt u de vogel ook voeren met uw hand in de kooi. Uiteindelijk zal de papegaai uit uw hand eten en er zelfs op gaan zitten.

Uit de kooi

Wanneer de papegaai gewend is aan uw hand, is het tijd voor een uitstapje uit de kooi. Doe het deurtje van de kooi open en wacht tot de vogel de kooi uit zichzelf verlaat. Moedig hem eventueel aan door hem te lokken met iets lekkers. Op den duur zal de papegaai zich zowel binnen als buiten de kooi volledig op zijn gemakt voelen.

Voor meer informatie over het handtam maken of voor het maken van een afspraak voor uw papegaai kunt u contact met ons opnemen via 070 - 366 07 01 of door een e-mail te sturen naar info@dierenkliniekhetzicht.nl.