Menu
  • Bel ons:070 - 366 07 01
  • Buiten openingstijden:070 - 206 09 00

Waarom praten papegaaien?

Waarom kunnen papegaaien praten?

Papegaaien zijn mooie beesten en worden gezien als sociale en gezellige vogels: dit komt onder andere doordat papegaaien kunnen praten en hierdoor interactie zoeken met hun baasje. ‘Lorre’ en ‘koppie krauw’ zijn zonder twijfel de bekendste kreten. Dat de vogels meer in hun mars hebben blijkt wel uit het feit dat ze wel tot 700 woorden kunnen leren. Maar hoe komt het dat papegaaien kunnen praten en andere beesten niet?

Het woord ‘papegaaien’ wordt in de volksmond gebruikt als ‘het klakkeloos napraten van iemand’. Dit is precies wat deze mooie vogels ook doen. Papegaaien zijn erg sociale dieren en leven in het wild dan ook in grote groepen. Om met elkaar te communiceren hebben ze een gezamenlijke taal ontwikkeld, welke is ontstaan door elkaar te imiteren. Papegaaien die als huisdier worden gehouden zullen de geluiden en gedrag van hun baasje oppikken, omdat ze deze op een gegeven moment gaan beschouwen als soortgenoot.

Stembanden

Papegaaien hebben geen stembanden, maar maken geluiden doormiddel van een orgaan dat voorin de luchtpijp zit: de syrinx. Doordat dit orgaan trillingen veroorzaakt, kunnen de vogels op deze manier verschillende (harde en zachte) geluiden tegelijkertijd maken, waardoor ze woorden kunnen zeggen. Daarnaast hebben papegaaien een langere luchtpijp dan andere vogels, waardoor de trillingen versterkt worden.

Woorden aanleren

De beste manier om een papagaai bepaalde woorden aan te leren is om deze zoveel mogelijk te herhalen.

Een papegaai weet niet goed wat hij zegt, maar kan wel associaties maken. Als u elke ochtend ‘goedemorgen’ zegt dan zal de papegaai de connectie leggen dat dit iets is wat hij moet herhalen als hij u voor het eerst op een dag ziet. Ook indien u bijvoorbeeld het woord ‘pinda’ gebruikt als u hem een pinda geeft dan associeert hij dit met eten en zal hij dit telkens roepen als hij eten krijgt of honger heeft.

Overweegt u een papegaai aan te schaffen of heeft u er al één? Dierenkliniek het Zicht heeft een papegaaiendokter in dienst die alles weet van deze bijzondere dieren. Neem contact met hem op voor al uw medische vragen omtrent papagaaien