Hondennagels knippen

Veelgestelde vragen over hondennagels knippen

De nagels van een hond slijten normaal gesproken vanzelf, waardoor ze niet te lang worden. In sommige gevallen is het echter nodig om de nagels bij te knippen, bijvoorbeeld wanneer uw hond weinig op een harde ondergrond loopt. Veel hondeneigenaren vinden het lastig om te bepalen wanneer en hoe ze de nagels van hun hond moeten knippen. Wij hebben daarom een aantal veelgestelde vragen voor u verzameld. Uiteraard geven we ook meteen de antwoorden.

Mocht u hulp of advies nodig hebben bij het knippen van de nagels van uw hond, neem dan gerust contact met ons op.

Wanneer zijn de nagels van mijn hond te lang?

De nagels van uw hond zijn te lang wanneer ze de grond raken als de hond rechtop staat. Hierdoor gaan de tenen omhoog staan en ontstaat er te veel druk op de voet. Daarnaast kan een te lange nagel gaan ingroeien, afscheuren of ontsteken.

Hoe weet ik tot hoever ik kan knippen?

Als uw hond lichtgekleurde nagels heeft is het eenvoudig om te zien waar u moet knippen: knip niet in het roze gedeelte, want daar lopen bloedvaten. Wanneer de nagels zwart van kleur zijn, is het niet zichtbaar waar de bloedvaten lopen. In dit geval is het belangrijk om eerst voorzichtig druk te zetten op de nagel. Wanneer uw hond zijn poot terugtrekt, zit u te hoog. Probeer het iets lager nog een keer.

Wat gebeurt er als ik te ver knip?

Wanneer u toch per ongeluk in het leven heeft geknipt, kan de nagel van uw hond gaan bloeden. Dit is niet gevaarlijk, maar wel pijnlijk voor de hond. Het bloeden stop meestal vanzelf, maar u kunt ook aluin gebruiken om het bloeden te stelpen. Aluin is bij de meeste drogisterijen te koop.

Moet mijn hond zitten of liggen wanneer ik de nagels knip?

De nagels van de voorpoten van uw hond kunt u het best knippen als de hond zit. Voor het knippen van de nagels van de achterpoten kunt u de hond het beste op zijn zij leggen.

Waarmee knip ik de nagels van mijn hond?

Voor het knippen van hondennagels kunt u het beste een grote nageltang gebruiken.

Mijn hond vindt nagels knippen niet leuk. Wat moet ik doen?

De meeste honden vinden het geen pretje als hun nagels worden geknipt. Probeer er daarom een leuke gebeurtenis van te maken en houd snoepjes bij de hand. Zo kunt u uw hond belonen als hij zich goed gedraagt.

Waar moet ik nog meer op letten bij het knippen?

Denk naast de veiligheid van uw hond ook aan uw eigen veiligheid. Als de hond schrikt of pijn heeft, kan hij in een reflex van zich afbijten. Houd uw hoofd tijdens het knippen daarom niet te dicht bij het hoofd van de hond.

Het knippen van de nagels van mijn hond lukt niet. Wat moet ik doen?

Wanneer u het lastig vindt om de nagels van uw hond te knippen, raden wij aan om dit door een specialist te laten doen. Bij Dierenkliniek Het Zicht helpen wij u hier graag bij. Neem contact met ons op via 070 - 366 07 01 of stuur een e-mail naar info@dierenkliniek-hetzicht.nl.