Menu
  • Bel ons:070 - 366 07 01
  • Buiten openingstijden:070 - 206 09 00

Ode aan het huisdier

Ode aan het huisdier – 4 oktober is het weer dierendag

Elk jaar is 4 oktober weer een ‘ode aan het huisdier’. Vele euro’s rollen over de toonbank in de week voor dierendag, omdat baasjes hun huisdier extra willen vertroetelen. Maar waar bedanken we het huisdier hiermee eigenlijk voor?

Bedankt voor minder stress

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat huisdierbezitters beter tegen stress kunnen. 48 proefpersonen moesten tijdens dit onderzoek stressvolle opdrachten uitvoeren. De helft kreeg hierbij een huisdier en de andere helft moest de opdrachten zonder huisdier doen. De uitkomst was dat de groep met huisdier een minder hoge bloeddruk had.

Daarnaast blijkt uit hetzelfde onderzoek dat een kat als huisdier de kans op een hartinfarct met een derde verlaagt. Aaien is namelijk zo ontspannend, dat het stressgerelateerde hormonen in het bloed laat afnemen, waardoor de bloeddruk daalt.

Bedankt voor het vertrouwen

Kinderen nemen hun huisdier volgens onderzoek vaker in vertrouwen dan hun vriendjes of broers en zussen. Als u opgegroeid bent met een hond of kat, komt dit u misschien wel bekend voor. Ze weten soms zelf ook dat het huisdier niet echt luistert, maar dat doet er niet toe. Een huisdier kan een therapeutische werking hebben op een kind als zij tegenslagen moeten verwerken.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen vaker een sterke band met een huisdier krijgen als zij een moeilijke situatie hebben meegemaakt. En huisdieren hebben nog nooit een geheim doorverteld, dus bedankt voor het vertrouwen!

Bedankt voor de gezondheid

Er zijn genoeg onderzoeken die onderschrijven dat een huisdier goed is voor de gezondheid. Zo blijkt een hond het risico op astma te verlagen. Een verklaring hiervoor kan zijn dat kinderen door hun huisdier worden blootgesteld aan bacteriën, waardoor zij een gezonder immuunsysteem ontwikkelen.

Onderzoek van het Basset Medical Center in New York wijst uit dat ook de mentale gezondheid van een kind verbetert als zij met een huisdier opgroeien. Deze kinderen hebben minder vaak een angststoornis dan kinderen zonder huisdier. Kortom: bedankt voor de gezondheid!

Bedankt voor de aandacht

U komt thuis en op het moment dat u de sleutel in het slot doet, hoort u uw kat al miauwend naar u toe komen. We bedanken het huisdier natuurlijk ook voor alle aandacht. We hechten hier zoveel waarde aan, dat maar liefst 67% van de Nederlandse singles aangeeft dat zij niet met een partner zouden gaan samenwonen als het huisdier niet samen kan met die van de partner. Een huisdier kan zelfs zoveel liefde geven, dat mensen met hun huisdier willen trouwen.

Omdat uw huisdier zo belangrijk voor u is, wilt u natuurlijk goed voor hem zorgen. Let daarom goed op het gedrag van uw huisdier en neem contact met ons op als u iets vreemds opmerkt. Dan laten wij ons team van specialisten naar het dier kijken, zodat hij nog lang uw maatje kan blijven. Namens Dierenkliniek Het Zicht een fijne dierendag gewenst!