Menu
  • Bel ons:070 - 366 07 01
  • Buiten openingstijden:070 - 206 09 00

Alles over verenplukken

Help, mijn papegaai plukt: alles over verenplukken bij uw papegaai

Zo’n 10 tot 15% van de papegaaien doet aan verenplukken. Vooral kaketoes en grijze roodstaarten vertonen regelmatig veerbeschadigend gedrag. We hebben het dan niet alleen over het uittrekken van veren, maar ook over het bijten op en het rafelen van de veren. Een papegaai die plukt kan flinke beschadigingen aan zijn verenkleed veroorzaken. Maar waarom doet uw papegaai dit, en nog belangrijker: wat kunt u eraan doen?

Verenplukken als gedragsprobleem

Het onderhouden van het verenkleed is voor papegaaien in het wild een dagelijkse bezigheid. Ook voor papegaaien in gevangenschap is het verzorgen van hun veren een belangrijke dagbesteding. In sommige gevallen slaan papegaaien hier echter in door en verandert dit normale gedrag in het obsessief beschadigen van de veren. Dit gedrag komt meestal voort uit verveling, frustratie of stress. Het gemis van soortgenoten en het gebrek aan uitdaging in de leefomgeving zijn vaak aanleiding voor deze gevoelens.

Lichamelijke oorzaken

Let op: er zijn ook lichamelijke redenen voor verenplukken bij kromsnavels. Uw vogel kan bijvoorbeeld last hebben van parasieten of een tumor. Ook is het mogelijk dat uw papegaai niet de juiste voeding krijgt. Ga daarom altijd met uw papegaai naar de dierenarts wanneer hij veerbeschadigend gedrag vertoont.

Onze dierenarts dr. Oran Marvan is een van de weinige vogelartsen in Nederland. Hij is aangesloten bij de Association of Avian Veterinarians (AAV) en kan vaststellen of de oorzaak van het verenplukken lichamelijk is, of dat er sprake is van een gedragsprobleem. Neem contact met ons op via telefoonnummer 070 - 366 07 01 om een afspraak te maken of loop binnen in de kliniek.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen en dit geldt ook voor verenplukken. Voorkom daarom dat uw papegaai zich gaat vervelen. Zorg bijvoorbeeld voor gezelschap van een andere papegaai of een uitdagender leefomgeving. Papegaaien in het wild zijn vier tot acht uur bezig met het zoeken en opeten van hun voedsel. Zorg ervoor dat uw papegaai voldoende tijd kan besteden aan zijn eten en verstop het voedsel bijvoorbeeld op verschillende plekken in de kooi. Er zijn ook speciale speeltjes waar de voeding in aangeboden kan worden.

Wat te doen aan verenplukken?

Zoals eerder benoemd is verenplukken in de meeste gevallen een gedragsprobleem. Het kan worden vergeleken met mensen die roken of nagelbijten: verenplukken is een soort verslaving. Wanneer de oorzaak van het verenplukken wordt weggenomen, betekent dit niet meteen dat de vogel stopt met het beschadigen van zijn verenkleed. Het veerbeschadigende gedrag moet afgeleerd worden. Ga hiervoor altijd naar een speciale vogelarts.

Onze vogelarts kan u helpen om uw papegaai van het verenplukken af te krijgen. Voor meer informatie over verenplukken of voor het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen via 070 - 366 07 01 of door een e-mail te sturen naar info@dierenkliniekhetzicht.nl.