Menu
 • Bel ons:070 - 366 07 01
 • Buiten openingstijden:070 - 206 09 00

Het gebit van uw huisdier

Besteedt u genoeg aandacht aan het gebit van uw huisdier?

Het klinkt wellicht vreemd: de tanden van uw huisdier poetsen. Maar dat is het zeker niet. Helaas vergeten veel mensen dat het verzorgen van het gebit van huisdieren heel belangrijk is. Heeft u er ooit wel eens bij stilgestaan dat gebitsproblemen uiteindelijk kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen? In deze blog leggen we u graag uit waarom het belangrijk is voldoende aandacht te besteden aan het gebit van uw huisdier en hoe u dit het beste kunt doen.

Is het echt zo belangrijk om het gebit van mijn huisdier te verzorgen?

Daar is maar één antwoord juist op: jazeker! Zelf brengen we regelmatig een bezoek aan de tandarts voor een periodieke controle. Eigenlijk zou het dan ook helemaal niet zo gek zijn als uw huisdier ook eens in de tijd in een tandartsstoel plaatsneemt. Net zoals voor mensen is het voor huisdieren ook van groot belang om het gebit goed te verzorgen en regelmatig te laten controleren. Gebitsproblemen komen helaas nog best vaak voor. Wanneer u hier geen aandacht aan besteedt kunnen er ernstige problemen aan de gezondheid optreden.

Het gebit van een huisdier

Gebitsproblemen zijn zeker niet onschuldig en kunnen leiden tot ontstekingen. Wanneer uw huisdier een teveel aan bacteriën in de mondholte heeft en daarbij last krijgt van ontstoken of teruggetrokken tandvlees, kunnen bacteriën zich gaan nestelen in de bloedbaan. Deze bacteriën kunnen uiteindelijk in belangrijke organen, zoals het hart, de lever of nieren terechtkomen. Hierdoor ontstaan ontstekingen, die zelfs blijvende schade kunnen aanrichten. Het is dus zeker geen slecht idee om eventuele gebitsproblemen op tijd vast te stellen en te laten behandelen.

Hoe herkent u gebitsproblemen?

Om op tijd actie te kunnen ondernemen, moet u natuurlijk wel weten hoe u gebitsproblemen bij uw huisdier herkent. Helaas kan uw hond of kat u niet zelf vertellen waar hij last van heeft. Wel zijn er een aantal symptomen die kunnen duiden op gebitsproblemen. Neem contact op met uw dierenarts wanneer u een van onderstaande symptomen herkent bij uw huisdier:

 • Minder zin in eten
 • Moeite of pijn tijdens het eten
 • Brokjes niet meer willen eten
 • Slechts aan één kant kauwen
 • Pijn wanneer u de mond aanraakt
 • Loszittende tanden of kiezen
 • Rood, gezwollen of bloedend tandvlees
 • Gewichtsverlies
 • Minder zin om te spelen
 • Sterke of veranderde mondgeur

Geef uw huisdier de juiste voeding

Een gezond gebit valt of staat bij de juiste voeding. Het is bij honden en katten vooral belangrijk dat u ze goed laat kauwen. Doordat tanden en kiezen tijdens het kauwen over elkaar heen bewegen reinigt de hond of kat zijn tanden al voor een gedeelte zelf. Ook ontstaat er speeksel tijdens het kauwen. Dit heeft een beschermende werking op het gebit. Huisdieren die minder kauwen dan dat honden en katten doen zijn dan vaak ook gevoeliger voor gebitsproblemen. Denk hierbij aan dieren die het eten vrijwel direct doorslikken of alleen zacht voer eten. Laat u goed informeren door uw dierenarts over de juiste voeding voor uw huisdier.

Korte cursus tandenpoetsen bij uw huisdier

U hoeft echt niet elke ochtend en avond de tanden van uw huisdier te poetsen. Maar het is wel verstandig om één à twee keer per week het gebit van uw huisdier te poetsen om tandplak te voorkomen. Gebruik hier uitsluitend tandpasta voor dieren voor, zonder fluor. Net zoals bij mensen wordt tandplak uiteindelijk tandsteen. Tandvlees gaat hierdoor ontsteken met in het ergste geval het gevolg dat tanden en kiezen gaan uitvallen. Dat willen we natuurlijk voorkomen. Dus, poetsen maar!

Stap 1: rustig wennen

Uw huisdier zal het in het begin maar een vreemde bedoening vinden. Geef uw hond of kat dan ook rustig de tijd om te wennen aan het tandenpoetsen. Smeer wat speciale tandpasta op uw vinger en laat uw dier het eraf likken. Herhaal dit proces enkele dagen aaneengesloten.

Stap 2: tandenborstel erbij

Uw dier is inmiddels wat gewend geraakt aan de smaak van de tandpasta. Nu is de tijd aangebroken om de tandenborstel erbij te pakken. Smeer in dit stadium wat tandpasta op de tandenborstel in plaats van op uw vinger en laat uw huisdier dit er wederom aflikken.

Stap 3: poetsen maar

Nu uw dier bekend is met zowel de tandpasta als met de tandenborstel kan het echte poetsen beginnen. Poets de tanden van uw huisdier tot u het hele gebit gehad heeft. Vergeet ook niet het kauwoppervlak, de tong en de binnenzijde van de tanden mee te nemen.

Bezoek regelmatig de dierenarts

U weet nu dat de juiste voeding en regelmatig tandenpoetsen bijdragen aan de gezondheid van het gebit van uw huisdier. Tot slot is het ook nog goed om te weten dat het zeker geen overbodige luxe is om regelmatig een bezoek te brengen aan de dierenarts. De dierenarts kan tijdig signaleren of er eventuele gebitsproblemen zijn en u adviezen geven.

Meer weten over het gebit van uw huisdier

Heeft u na het lezen van dit blog nog meer vragen over de verzorging van het gebit van uw huisdier of twijfelt u of uw dier ergens last van heeft? De ervaren dierenartsen van Dierenkliniek Het Zicht staan voor u klaar! Bel naar 070 - 336 07 01 of stuur een e-mail naar info@dierenkliniek-hetzicht.nl.