Menu
  • Bel ons:070 - 366 07 01
  • Buiten openingstijden:070 - 206 09 00

Handige wintertips

Handige wintertips voor uw hond en kat

De gezellige wintermaanden staan weer voor de deur. De winterjas, sjaals, mutsen en handschoenen komen uit de kast ter voorbereiding op de lage temperaturen. Maar hoe beschermt u uw hond en kat eigenlijk tegen de kou? We geven u graag een aantal wintertips om het uw huisdier zo aangenaam mogelijk te maken.

Wintervacht honden

In de winter zetten we de verwarming in huis lekker hoog voor een fijne, warme ruimte. Door onze verwarmde huizen krijgen honden een steeds minder dikke wintervacht. Dit is niet voor elk hondenras erg. Wel kan dit bij hondenrassen met een dunne vacht en oude of zieke honden problemen opleveren. Bescherm uw hond in deze situaties goed tegen de winterse kou door middel van speciale hondenkleding. Daarnaast is het belangrijk om uw hond niet naar buiten te laten gaan met een natte vacht. Is hij net lekker in bad geweest? Zorg er dan voor dat de hond pas naar buiten gaat wanneer hij volledig droog is. Een natte vacht isoleert namelijk niet voldoende.

Verzorging hondenpootjes in de winter

In de wintermaanden is het verstandig wat extra aandacht te besteden aan de pootjes van uw viervoeter. Knip regelmatig lange haren tussen de tenen weg, zodat uw hond niet thuiskomt met vastgekleefde ijsklontjes. Ook is het belangrijk de pootjes voor een wandeling in te smeren met vaseline wanneer het buiten vriest en er gestrooid is. Strooizout kan namelijk zeer irriterend werken. Vaseline werkt beschermend en voorkomt barstjes. Na een wandeling doet u er goed aan om de pootjes schoon te maken met lauw water.

In de winterse maanden met uw hond naar buiten

Waar sommige mensen de winter liever overslaan, krijgen honden er vaak geen genoeg van. Ze zijn dol op het spelen in de sneeuw. Pas wel goed op dat ze geen sneeuw eten. Van het eten van sneeuw krijgen ze namelijk maag- en darmklachten. Laat uw hond daarnaast tijdens een wandeling flink rennen. Het is belangrijk dat hij buiten niet te veel afkoelt. Lang kletsen met de buren op de hoek van de straat zit er dus even niet in. Niet alleen omdat de hond dan te lang stilstaat, maar ook omdat u uw hond niet uit het oog moet verliezen. Een hond kan namelijk zelf niet inschatten of het ijs dik genoeg is. U hoeft maar even niet op te letten en hij springt vol enthousiasme op het dunne ijs. Daarnaast bestaat er altijd het gevaar van uitglijden waar uw viervoeter ernstige blessures aan kan overhouden.

Uw kat naar buiten in de winter

U kunt uw kat met een gerust hart naar buiten laten in de winter. Let wel op dat uw kat altijd weer naar binnen kan wanneer ze dat wil. Een kat heeft namelijk als instinct om uit zichzelf een lekker warm plekje op te zoeken. Zijn de deuren van haar huis gesloten, dan zal ze op zoek gaan naar een alternatief plekje. Katten verstoppen zich in de gekste ruimtes: van warme garages tot onder auto’s. U kunt uw kat op deze manier in de winter eenvoudig kwijtraken.

Maak uw huis aangenaam voor de kat

Katten houden van heerlijke warme plekjes. In de winter smachten ze hier nog meer naar. Verwen uw kat met een lekker mandje of zachte deken, of geef haar de volle aandacht bij u op schoot. Houd er daarnaast ook rekening mee dat sommige katten in de winter minder graag naar buiten willen. Ze zullen hun behoefte dan vaker op de kattenbak doen. Verschoon de kattenbak in de wintermaanden daarom vaker dan u gewend bent.

Katten en auto’s

Katten hebben een haat-liefdeverhouding met auto’s. Vaak worden ze niet blij van een ritje in de auto, maar een fijne verstopplek is het wel. Een kat houdt enorm van warme motorblokken. Controleer voordat u uw auto start daarom altijd goed of er geen kat onder verstopt zit.

Meer wintertips voor uw hond en kat

Heeft u nog vragen over de verzorging van uw hond of kat in de winter? U kunt altijd terecht bij uw dierenarts. De ervaren en deskundige dierenartsen van Dierenkliniek Het Zicht staan u graag te woord. Bel naar 070 - 336 07 01 of stuur een e-mail naar info@dierenkliniek-hetzicht.nl.