Menu
  • Bel ons:070 - 366 07 01
  • Buiten openingstijden:070 - 206 09 00

Hond is bang voor vuurwerk

Mijn hond is bang voor vuurwerk, wat kan ik doen?

Zodra de eerste vuurwerkpijlen de lucht in gaan, merk je het waarschijnlijk al aan je trouwe viervoeter: hij wordt nerveus of angstig. Om ervoor te zorgen dat jouw hond de jaarwisseling zo goed mogelijk doorkomt, hebben wij een aantal tips verzameld.

Laat je hond van te voren uit

Voordat de grote knallen beginnen, is het belangrijk om je hond even uit te laten. Wanneer je merkt dat er bij jou in de straat al volop geknald wordt, kun je ervoor kiezen om hem eventjes in de tuin te laten of een korte wandeling te maken.

Creëer een veilige plek

Heeft jouw trouwe viervoeter een bepaald plekje in huis waar hij altijd naartoe gaat als hij bang is? Maak dit plekje dan zo gezellig mogelijk met een lekker dekentje, zijn favoriete speeltjes of een groot kussen, zodat je hond hier rustig kan zitten. Haal hem vooral niet uit zijn veilige plekje omdat je wilt dat hij went aan het vuurwerk. Hierdoor bereik je het tegenovergestelde effect en wordt je hond alleen maar banger.

Leid de aandacht af

Probeer de aandacht van jouw hond af te leiden tijdens het vuurwerk. Geef hem bijvoorbeeld een beloning zoals een bot of ga met hem spelen. Is jouw viervoeter niet bang voor het geknal en de felle flitsen? Houd dit vooral zo! Zeg bijvoorbeeld tijdens ieder hard geluid: ‘Knal!’ op een vrolijke manier en beloon hem met iets lekkers.

Laat je hond niet alleen

Laat tijdens Oud & Nieuw je hond niet alleen thuis of bij iemand anders. Jij bent voor hem vertrouwd en hij voelt zich bij jou op zijn gemak. Negeer je hond vooral niet wanneer hij contact met je zoekt. Geef hem aandacht, maar overdrijf dit niet. Laat je viervoeter lekker tegen je aan liggen wanneer hij dit wil.

Volg een vuurwerktraining of schaf een Thundershirt aan

Speciaal voor de extreem angstige hondjes zijn er vuurwerktrainingen verkrijgbaar op DVD. Door het volume van de dvd’s steeds een klein beetje op te schroeven, kan hij wennen aan het geluid en de flitsen. Daarnaast zijn er Thundershirts verkrijgbaar. Zo’n shirt heeft hetzelfde effect als een inbakerdoek bij baby’s en zorgt voor een constante druk rond de borstkas, wat een rustgevend effect heeft.

Geef uw hond rustgevende medicijnen

Lijkt niets te helpen bij uw hond? Geef hem dan een kalmerend supplement zoals Zylkène of neem contact met ons op over advies voor medicatie. Het advies is om tijdig met supplementen te beginnen, zodat het werkzaam is met Oud & Nieuw.

Neem contact op met Dierenkliniek het Zicht

Wilt u meer informatie over vuurwerkangst bij uw hond of kat? Neem contact op met één van onze dierenartsen of dierenartsassistentes via 070 - 366 07 01.