Menu
  • Bel ons:070 - 366 07 01
  • Buiten openingstijden:070 - 206 09 00

Huisdiervriendelijke tuin

Tips om uw tuin diervriendelijk te maken

In de zomer is het heerlijk om in de tuin te genieten van de zon. Huisdieren vinden het ook fijn om met mooi weer in de tuin te spelen. Het is daarom belangrijk om aandacht te hebben voor risico’s die van invloed zijn op de veiligheid van uw dierenvriend. In dit artikel delen we tips om uw tuin diervriendelijk te maken, zodat u samen van een mooie zomer geniet.

1. De moestuin

In de zonnige maanden zijn er veel mensen die een moestuin onderhouden, maar al die groentes en al dat fruit brengen wel risico’s voor huisdieren met zich mee. Bepaalde groentes en fruitsoorten kunnen namelijk ziektes bij huisdieren veroorzaken als ze ervan eten.

Groentes, zoals uien, prei, knoflook en bieslook zijn bijvoorbeeld giftig voor huisdieren als die in grote hoeveelheden gegeten worden. Dit is namelijk schadelijk voor de rode bloedcellen: het kan leiden tot bloedarmoede.

Het is ook raadzaam om op uw hoede te zijn voor tomatenplanten en onrijpe tomaten. Die bevatten een toxine dat braken, zwakheid en zelfs hartproblemen kan veroorzaken. Naarmate tomaten groeien neemt het toxinegehalte af, dus een rijpe tomaat is niet schadelijk voor uw huisdier.

Rauwe aardappelen kunnen ook schadelijk zijn, omdat ze het spijsverteringsstelsel kunnen verstoren. Gekookte aardappelen zijn een veilige traktatie, maar voer uw huisdier ook die met mate.

2. Mest en compost

Honden houden ervan om in de tuin te graven. Bodems waar mest, compost en mulch in verspreid zijn, kunnen echter ziektes veroorzaken. Let daarom altijd op waar uw hond gaat graven, vooral als dat in publieke of gemeentetuinen is.

Mest is irriterend voor de maag en leidt bij consumptie tot braken. Organische meststoffen kunnen ook ingrediënten bevatten die gewrichts- en spierpijn, stijfheid en buikklachten veroorzaken.

Daarnaast is compost ook een probleem: het is goed voor onze tuinen, maar bevat schimmels die ernstige ziektes kunnen veroorzaken. Symptomen van ziektes door het eten van compost zijn bijvoorbeeld trillingen en een verstoring van het spijsverteringsstelsel.

Mulch van cacaobonen is een ander materiaal wat we steeds meer in tuinen zien. De chocoladegeur van dit materiaal trekt honden aan, maar het is giftig. Deze mulch leidt tot een vergiftiging met theobromine en dat veroorzaakt hartritmestoornissen, verstijvingen, hyperreflexie en coma. Grote hoeveelheden van deze mulch zijn vaak dodelijk.

3. De planten

Het is u vast niet onbekend dat bepaalde planten ook schadelijk zijn voor onze huisdieren. Bloeiende planten zoals azalea's, rododendrons en vingerhoedskruid zijn allemaal potentieel giftig voor dieren vanwege de effecten op het hart. De Sagopalm is een andere sierlijke tuinplant die giftig is, schade aan de lever kan veroorzaken en zelfs dodelijk kan zijn. Als uw huisdier eet van één van deze planten, dan moet u zo spoedig mogelijk contact opnemen met een dierenarts.

Onze spoed dierenarts is van maandag tot en met donderdag 24/7 bereikbaar voor spoedgevallen via telefoonnummer 070 - 366 07 01. Op vrijdag tot en met zondag behandelt de spoed dierenarts tijdens onze reguliere openingstijden:

Behandeltijden spoed dierenarts

Maandag 24 uur per dag
Dinsdag 24 uur per dag
Woensdag 24 uur per dag
Donderdag 24 uur per dag
Vrijdag 09:00 - 17:00 uur
Zaterdag 12:00 - 14:00 uur
Zondag 11:00 - 13:00 uur

 

Contact

Dierenkliniek Het Zicht
Het Zicht 61-63
2543 AK Den Haag (route)
Tel: 070 - 366 07 01
E: info@dierenkliniek-hetzicht.nl

Een diervriendelijke tuin

Zorg ervoor dat uw tuin omheind is en probeer om uw huisdier weg te houden bij een eventuele moestuin, mest, compost en schadelijke planten. Blijf dus alert en voorkom blootstelling aan giftige materialen. Zo beleeft u een plezierige zomer met uw huisdier in de tuin.