Menu
  • Bel ons:070 - 366 07 01
  • Buiten openingstijden:070 - 206 09 00

Juiste voeding voor papegaai

De juiste voeding voor uw papegaai

Er worden veel fouten gemaakt bij de voeding voor papegaaien en andere kromsnavels. Zo krijgen ze vaak te vet of te zout eten voorgeschoteld. Heeft u een papegaai of wilt u er een aanschaffen? Lees dan hieronder wat de juiste voeding is voor uw gevederde vriend of neem contact met ons op voor advies.

Pellets: alles wat uw papegaai nodig heeft

Veel papegaaien eigenaren geven hun kromsnavel pellets. Dit zijn brokjes speciaal voor papegaaien met daarin alle voedingsstoffen die uw papegaai nodig heeft. Het voordeel ten opzichte van ‘normaal’ papegaaienvoer, zoals gemengde zaden, is dat de papegaai niet alleen de lekkerste zaden eruit kan pikken om op te eten. Hoewel pellets in principe alle benodigde voedingsstoffen bevatten, kan het geen kwaad om deze aan te vullen met groenten, fruit, zaden en noten.

Papegaaien en pinda’s

Veel mensen denken bij papegaaien meteen aan pinda’s. Papegaaien zijn inderdaad gek op pinda’s, maar deze lekkernij is helaas niet goed voor ze. De peulvruchten bevatten namelijk veel vetten en maar weinig vitaminen. Af en toe een pinda kan prima, maar geef je papegaai niet te veel van deze peulvruchten. Let er daarnaast op dat u uw papegaai nooit doppinda’s geeft. Tussen de pinda en de dop bevinden zich soms schadelijke schimmels die tot aspergillose kunnen leiden. Dit is een zware luchtweginfectie die dodelijk kan zijn voor kromsnavels. Neem daarom het zekere voor het onzekere en geef uw papegaai nooit pinda’s die nog in de dop zitten.

Hoeveel eet een papegaai?

Een papegaai moet elke dag ongeveer 10% van zijn eigen lichaamsgewicht eten. Een grijze roodstaart weegt bijvoorbeeld ongeveer 500 gram en zou dus 50 gram aan voeding nodig hebben. Een ara kan daarentegen al snel een kilo wegen en heeft dus 100 gram aan voeding nodig. Daarnaast drinken papegaaien ongeveer 2-6% van hun lichaamsgewicht per dag aan water.

Eten als sociale aangelegenheid

Eten is voor papegaaien, net als voor mensen, een sociale gebeurtenis. Het is daarom goed om het voedsel niet gewoon in een bakje te doen, maar het bijvoorbeeld in een speeltje aan te bieden. Op die manier moet de papegaai moeite doen voor zijn eten en verveelt hij zich niet zo snel.

Wilt u meer informatie over de beste voeding voor uw papegaai? Neem dan contact met ons op via 070 - 366 07 01. Dokter Oran Marvan is een ervaren papegaaiendokter en vogelarts en heeft veel kennis van de gezondheid van kromsnavels.