Menu
  • Bel ons:070 - 366 07 01
  • Buiten openingstijden:070 - 206 09 00

Waarom uw kat laten chippen?

Waarom uw kat laten chippen?

Begin februari werd bekend dat de Tweede Kamer een plan steunt om gemeenten de mogelijkheid te geven het chippen van katten te verplichten. De reden voor het plan is het grote aantal zwerfkatten en de overvolle dierenasiels. Door het voor gemeenten eenvoudiger te maken om het chippen te verplichten, hoopt de Tweede Kamer het aantal zwerf- en asielkatten terug te dringen.

Hoewel het momenteel dus nog niet verplicht is, raden wij u toch aan om uw kat te laten chippen. Van de ongeveer drie miljoen huiskatten in Nederland komen er jaarlijks zo’n 35.000 katten in een asiel terecht. In de meeste gevallen is het niet bekend wie de eigenaar is. Het herenigen van de kat met de eigenaar wordt hierdoor erg ingewikkeld. Dit betekent dat slechts een heel klein deel van de verdwaalde katten weer terugkomt bij hun baasje.

Verwilderde katten

Naast de grote hoeveelheden asielkatten, lopen er naar schatting ook nog eens zo’n 136.000 tot 1,2 miljoen verwilderde katten rond in Nederland. Deze verwilderde katten richten grote schade aan in de natuur. Zo doden ze veel beschermde diersoorten, zoals weidevogels en vleermuizen. Daarnaast zijn ze vaak drager van de ‘kattenbakparasiet’. Vooral veel eekhoorns worden besmet met deze parasiet en komen hieraan te overlijden. Wanneer u uw kat laat chippen, verkleint u de kans dat het beestje verwildert of in een asiel terechtkomt.

Laat ook uw binnenkat chippen

Ook wanneer uw kat normaal gesproken niet buiten komt, is het verstandig om het dier te laten chippen. Mocht uw kat toch per ongeluk op straat belanden, dan is de kans klein dat hij de weg terugvindt. Het oriƫntatievermogen van binnenkatten is namelijk veel minder goed dan dat van katten die wel regelmatig buiten komen. Zorg er wel voor dat u de gegevens die gekoppeld zijn aan de chip up-to-date houdt. Wijzig uw adres bijvoorbeeld wanneer u gaat verhuizen. Dit kan bij de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG).

Hoe gaat het chippen?

Overweegt u om uw kat te laten chippen? Dan kunt u gewoon terecht bij uw dierenarts. De chip wordt met behulp van een injectienaald ingebracht onder de huid tussen de schouderbladen. Het is te vergelijken met een vaccinatie: uw kat hoeft niet verdoofd te worden en voelt slechts een klein prikje. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over het chippen van uw kat. Bel ons via 070 - 366 07 01 of stuur e-mail naar info@dierenkliniekhetzicht.nl.