Dierenkliniek Het Zicht is verhuisd naar Dierenkliniek Avonturia, Kerketuinenweg 3 in Den Haag.

Laboratorium voor dieren

In ons laboratorium voeren we diverse onderzoeken uit, waaronder:

Microscopie

Bij zes verschillende toepassingsgebieden wordt de microscoop gebruikt:

  1. Huidkrabsel of haren: zoeken naar mijten(schurft), luizen, schimmels, gisten, bacteriën, etc.
  2. Histologie en cytologie: cel- en weefselstructuren onderzoeken naar vorm (goedaardige of kwaadaardige tumoren), een bacteriële of steriele ontsteking of een allergische reactie
  3. Bloeduitstrijkje: zoeken naar afwijkingen in het bloed (bijvoorbeeld de vorm van de cellen) of zoeken naar een parasiet, kiem of virus in het bloed
  4. Urine: kijken of er kristallen en/of bloedcellen aanwezig zijn in de urine
  5. Ontlasting: onderzoek naar zweepdiertjes (zoals Giardia) en wormen
  6. Fokkerijbegeleiding: vaginale uitstrijkjes, kwaliteit van sperma controleren

dierenarts voert microscopisch onderzoek uit

Bloedanalyse

Bij Dierenkliniek Het Zicht beschikken we over de Medonic. Dit is een bloedanalyse apparaat dat met minder dan 1ml bloed ons een heleboel kan vertellen over uw huisdier. De Medonic telt het aantal rode- en witte bloedcellen, het aantal bloedplaatjes en geeft hiervan ook een verdeling weer binnen in het bloed. Met dit apparaat kan de dierenarts dus kijken of er bijvoorbeeld een ontsteking in het lichaam zit of dat uw huisdier misschien bloedarmoede heeft. Men noemt deze methode van analyseren de haematologie.

Verder beschikken we over de Spotchem. Dit bloedanalyse apparaat meet de chemische waarden in het bloed. Deze vertelt ons meer over de organen in het lichaam van uw huisdier. Zo weet de dierenarts binnen enkele minuten te vertellen of uw huisdier een lever- of nierafwijking heeft of dat hij of zij suikerziekte heeft. Deze methode van analyseren noemt men de biochemie.

Door middel van bloedanalyse kunnen we afwijkingen vinden in o.a. de hormoonhuishouding, schildklier en vruchtbaarheid.

Urinesediment

Onderzoek van de urine kan in meerdere gevallen nodig zijn. Wanneer uw huisdier plots meer begint te drinken en/of te plassen, niet kan plassen of het moeilijk op kan houden is het verstandig om een urinetestje te laten doen bij de dierenarts. Dit geldt ook wanneer er bloed in de urine zit of wanneer de urine een afwijkende geur en/of kleur heeft. Voor een urinetestje hoeft u in de meeste gevallen alleen de urine mee te nemen naar de praktijk, maar soms is het noodzakelijk om ook uw huisdier mee te nemen.

Let op! Wanneer uw huisdier niet meer kan plassen is dit een spoedgeval en moet u direct bellen!

Urine kan onderzocht worden door middel van vier verschillende methodes:

  1. Refractometer: hiermee meet de dierenarts het soortelijk gewicht van de urine. Zo kunnen we zien of de urine erg verdund is of juist erg geconcentreerd.
  2. Urinestrip: deze strip geeft de dierenarts binnen enkele seconden meer informatie over het eiwitgehalte, de ketonen, pH, leukocyten (ontstekingscellen), glucose, bilirubine en rode bloedcellen.
  3. Sediment: nadat de urine gecentrifugeerd is kijkt de dierenarts naar het bezinksel. Deze onopgeloste stoffen bekijken we onder de microscoop. Dit geeft ons meer informatie over eventueel aanwezige kristallen (gruis), bacteriën, witte- en rode bloedcellen in de urine.
  4. Totaal analyse of hormoonbepaling: soms is het nodig om de urine op te sturen naar een extern laboratorium. Hier kunnen hormoonbepalingen gedaan worden om bijvoorbeeld de ziekte van Cushing te diagnosticeren.

overzicht urine sedimenten

Ontlasting

Ontlasting onderzoek kan een zeer waardevolle diagnostiek zijn. Problemen met de ontlasting kunnen aanwijzingen geven met betrekking tot de spijsvertering.

Onder de microscoop kan de dierenarts zoeken naar parasieten en/of bacteriën. Wanneer uw huisdier klachten heeft zoals gewichtsverlies (ondanks normale eetlust) of aanhoudende diarree stellen wij vaak voor om een aantal dagen ontlasting te verzamelen van uw dier. Dit kan de dierenarts dan onderzoeken.

Terug naar Diagnostiek