Wij zijn open voor alle zorg voor uw huisdier. Lees hier meer. - We are open. Read more here.

Knie operatie hond

Knieproblemen bij uw hond

Wanneer uw hond kreupel loopt is de kans groot dat hij last heeft van knieproblemen en dat hij een knie operatie nodig heeft. In geval van knieproblemen bij uw hond is het belangrijk om snel in te grijpen. Knieproblemen bij honden verdwijnen eigenlijk nooit vanzelf en kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals artrose. De meest voorkomende redenen voor een knieoperatie bij een hond zijn:

 • Patella luxatie (loszittende knieschijf)
 • Gescheurde kruisband
 • Osteochondritis dissecans (OCD)
 • Botbreuken

Vermoedt u dat uw hond knieproblemen heeft? Dan is het belangrijk om snel contact met ons op te nemen. Als u te lang wacht met ingrijpen, is de kans groot dat de problemen zullen verergeren.

 • Kosten knie operatie hond
 • Ervaringen
 • Knie operatie voor uw hond
 • Knieproblemen bij uw hond
 • Voor de knie operatie
 • Tijdens de knie operatie
 • Nazorg

Kosten knie operatie hond

Voor informatie over onze tarieven of de kosten van een specifieke behandeling, kunt u telefonisch contact opnemen met onze dierenkliniek via 070 - 366 07 01.

Ervaringen

´Als eigenaar van drie teckels kom ik regelmatig bij Dierenkliniek Het Zicht. Ik ben zeer tevreden over dr. Marvan en zijn team. Erg vriendelijk, zorgvuldig en altijd bereikbaar. Bij deze dierenkliniek is je dier in goede handen.´ - M. Nowik

Knie operatie voor uw hond

Er zijn verschillende aandoeningen in de knie waarbij een knie operatie noodzakelijk is voor uw hond. Het is belangrijk dat de juiste diagnose wordt gesteld; neem daarom altijd contact met ons op als u vermoedt dat uw hond knieproblemen heeft. Wij zullen röntgenfoto’s maken van de knieën en onderzoek uitvoeren naar de stabiliteit van de knie. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten beslissen wij wat de beste behandeling is voor uw hond.

 • Behandeling door een ervaren dierenarts
 • Snelle en nauwkeurige diagnose
 • 7 dagen per week geopend
 • Behandeling altijd in onze praktijk in Den Haag
 • Medische, orthopedische en chirurgische zorg van hoog niveau

Hieronder vindt u een overzicht van de knie operaties die wij uitvoeren bij honden.

Knieproblemen bij uw hond

Er zijn verschillende aandoeningen in de knie waarbij een operatie noodzakelijk is. Het is belangrijk dat de juiste diagnose wordt gesteld; neem daarom altijd contact met ons op als u vermoedt dat uw hond knieproblemen heeft. Wij zullen röntgenfoto’s maken van de knieën en onderzoek uitvoeren naar de stabiliteit van de knie. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten beslissen wij wat de beste behandeling is voor uw hond. Hieronder vindt u de meest voorkomende oorzaken van pijn in de knieën bij honden.

geopereerde knie hond

Patellaluxatie (los zittende knieschijf)

In het geval van patellaluxatie is de knieschijf van uw hond losgeschoten uit de kraakbeensleuf. De knieschijf heeft een belangrijke functie in het mechanisme van de kniebuiging. Als de knieschijf los zit, kan uw hond niet meer goed op dit been steunen en zal hij kreupel gaan lopen. In de animatie hieronder kunt u zien hoe een patellaluxatie operatie in zijn werk gaat.

Gescheurde kruisband

Knieproblemen bij uw hond kunnen veroorzaakt worden door een gescheurde kruisband. Dit zorgt voor instabiliteit in de knie, waardoor de hond mank gaat lopen. Ook kan de meniscus of de collateraalband van de knie scheuren. Het is belangrijk om deze beschadigingen in de knie snel te verhelpen, om zo artrose te voorkomen. Kijk voor meer informatie over een gescheurde kruisband bij uw hond op onze pagina over gescheurde kruisbanden.

Osteochondritis dissecans (OCD)

OCD is een verstoring van de gewrichten in de knie, waarbij het kraakbeen los komt te zitten. Deze aandoening ontstaat vooral op plaatsen waar veel wrijving van de botten voorkomt. Hierdoor kan er schade ontstaan aan het onderliggende weefsel. In het geval van OCD is het vaak nodig om een kraakbeen-bot-transplantaat te plaatsen.

Botbreuk

Botbreuken in de knie moeten snel behandeld worden om te voorkomen dat het bot nog verder beschadigd. In veel gevallen is een operatie nodig om implantaten te plaatsen en op die manier het bot vast te zetten.

Voor de knie operatie

Als de diagnose is gesteld en de dierenarts heeft geconcludeerd dat uw hond een knie operatie moet ondergaan, is het belangrijk om op een aantal punten voorbereid te zijn. Wij vragen u op de dag van de operatie met de volgend punten rekening te houden:

 • Het is noodzakelijk dat uw hond nuchter binnenkomt. Dit houdt in dat hij tenminste 12 uur voor de operatie niks meer mag eten. Dit om te voorkomen dat hij gaat braken tijdens de operatie, wat erg gevaarlijk kan zijn. Het is wel toegestaan om uw hond voor de operatie water te laten drinken.
 • Zorg dat uw hond behandeld is tegen wormen en vlooien.
 • Laat uw hond goed uit voordat u hem brengt, maar laat hem niet te veel inspanning verrichten.
 • Zorg dat uw hond een goed sluitende halsband draagt en neem een stevige riem mee.
 • Laat uw telefoonnummer bij ons achter, zodat wij u altijd kunnen bereiken.
 • Als uw hond afwijkend gedrag vertoont op de dag van de operatie - zoals braken, diarree of veel drinken - meld dit dan aan de assistente.

Tijdens de knie operatie

Voordat uw dier onder narcose wordt gebracht, zal de dierenarts eerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Op die manier kan de dierenarts het narcosemiddel aanpassen aan de bloedwaarden van de hond. Vervolgens krijgt het dier via een injectie met antibiotica, ontstekingsremmers en pijnstilling toegediend om het herstel na de operatie te bevorderen. Als de dierenarts heeft vastgesteld dat uw hond lichamelijk in orde is, zal hij een braunule in de ader plaatsen, waar een infuus aan kan worden gekoppeld.

Na het toedienen van de verdoving zullen we de plek waar geopereerd gaat worden scheren, wassen en desinfecteren. Tijdens de operatie wordt de ademhaling en de hartslag van uw dier in de gaten gehouden door middel van bewakingsapparatuur. Zo kunnen we ook zien of  uw hond eventueel extra narcose nodig heeft. Na de operatie zal uw dier een injectie krijgen waardoor hij weer rustig wakker wordt. Zodra uw hond helemaal wakker is, zal u door ons worden gebeld om uw hond op te halen.

dierenartsen voeren knie operatie uit

Veiligheid bij hondoperaties

Ondanks dat een operatie natuurlijk nooit prettig is, zullen wij er alles aan doen om het voor uw hond zo aangenaam mogelijk te maken. Veiligheid en pijnbestrijding hebben bij ons altijd prioriteit. Daarom voeren wij altijd een bloedtest uit voordat we uw hond onder narcose brengen en houden we het dier gedurende de hele operatie in de gaten met een ECG-apparaat, een beademingsapparaat en een capnograaf. Ook krijgt uw hond tijdens de operatie via een infuus intraveneuze vloeistoffen toegediend, om de bloeddruk op peil te houden en om in noodsituaties direct medicatie toe te kunnen dienen.

Nazorg

Indien nodig krijgt u na de operatie een antibioticakuur en pijnstillers voor uw hond mee naar huis. De eerste drie dagen zit er ter bescherming een speciaal verband om de poot. Voorkom met behulp van een kraag (die u bij de praktijk kunt ophalen) dat uw hond aan zijn hechtingen gaat likken. Drie dagen na de operatie komt u met uw hond langs voor een controle. De dierenarts kan dan kijken of de wond er netjes uitziet. De eerste twee weken na de operatie moet u uw hond aan de lijn houden, zodat hij de knie niet overbelast. Na ongeveer twee weken zal uw hond de poot weer volledig belasten. Dit betekent dat de pijn afneemt en de stabiliteit verbeterd is. Na ongeveer drie maanden is de knie volledig hersteld.

Voor meer informatie over knie operaties bij honden, kunt u contact met ons opnemen via 070 - 366 07 01.

Terug naar Specialisaties
Neem contact op