Wij zijn per 1 juli gesloten in het weekend. Voor spoedgevallen in het weekend kunt u contact opnemen met Evidensia Dierenziekenhuis Den Haag op 070 - 206 09 00.

Radiografie voor huisdieren

Radiografie is de meest voorkomende vorm van beeldvorming, die ons in staat stelt om de vorm, de grootte en de plaats van de organen in het lichaam van uw huisdier te beoordelen.

Radiografie (röntgenfoto's) is zeer bruikbaar om een diagnose te kunnen stellen of om vele medische, orthopedische en chirurgische problemen te kunnen monitoren. Röntgenfoto's zijn bruikbaar bij het onderzoeken van de botten, longen, hart, ingewanden, mondholte en andere delen in het lichaam van uw huisdier.

rontgenfoto hond dierenkliniek het zicht

Op een röntgenfoto kunnen wij bijvoorbeeld zien of uw huisdier iets gebroken heeft, een tumor en/of hartprobleem heeft of een verstopping heeft door een vreemd voorwerp in zijn maag of darmen. Soms dienen we eerst een contrastvloeistof toe om de betreffende organen beter zichtbaar te maken.

Uw huisdier moet tijdens de foto in een bepaalde positie worden gehouden en moet bovendien stil liggen. Dit is niet altijd even gemakkelijk omdat de houding waarin hij of zij moet liggen niet altijd even comfortabel is. Wanneer er gedacht wordt aan een botbreuk kan deze houding zelfs pijnlijk zijn voor uw huisdier. Daarom is het soms nodig om uw huisdier zelfs onder volledige narcose te brengen.

Omdat röntgenstralen bij herhaaldelijke blootstelling schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid dragen wij tijdens het maken van een foto een loden schort, loden handschoenen, een schildklierbeschermer en een dosismeter. De hoeveelheid straling die uw huisdier krijgt tijdens een röntgenfoto is echter te verwaarlozen omdat het vaak maar om een enkele foto's gaat.

Door onze ervaring en met het gebruik van onze apparatuur zijn wij bij Dierenkliniek Het Zicht in staat om ook officiële foto's te maken voor heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED). Deze foto's worden volgens standaard voorwaarden genomen en moeten voldoen aan hoge kwaliteitsnormen. De foto's worden opgestuurd naar speciale beoordelingsinstituten.

Terug naar Diagnostiek