Wij zijn per 1 juli gesloten in het weekend. Voor spoedgevallen in het weekend kunt u contact opnemen met Evidensia Dierenziekenhuis Den Haag op 070 - 206 09 00.

ECG voor huisdieren

De ECG (elektrocardiogram of hartfilmpje) wordt gebruikt om de functie van het hart van uw huisdier te controleren. Het hart pompt bloed rond in het lichaam doordat de hartspier samentrekt en ontspant. De hartspier wordt aangestuurd door een elektrisch signaal. Dit elektrische signaal kunnen we maken met de ECG-apparatuur. Wanneer er sprake is van een ritmestoornis is er in werkelijkheid dus eigenlijk een stoornis in de doorgifte van het elektrische signaal naar het hart toe.

ecg-diagram dierenarts marvan

Het maken van een ECG doet geen pijn bij uw huisdier, maar hij of zij moet wel rustig kunnen blijven liggen ten tijde van de metingen.

Wanneer uw huisdier op zijn zij gelegd is, bevestigt de dierenarts of de assistente klemmetjes aan elke poot. Deze zitten met draadjes aan de ECG verbonden. Het maken van een ECG duurt meestal niet veel langer dan vijf minuten.

In sommige gevallen is er verder onderzoek nodig om vast te stellen wat voor hartaandoening uw huisdier heeft. Dit kan de dierenarts bijvoorbeeld doen door middel van een echo of een röntgenfoto.

Vaak kunnen wij na het beoordelen van de ECG direct de juiste medicijnen voorschrijven om het hart te ondersteunen in zijn functie. Ook wanneer uw huisdier al medicijnen gebruikt is het verstandig om af en toe met de ECG opnieuw te controleren of dit medicijn nog afdoende werkt voor uw huisdier.

Terug naar Diagnostiek