Wij zijn per 1 juli gesloten in het weekend. Voor spoedgevallen in het weekend kunt u contact opnemen met Evidensia Dierenziekenhuis Den Haag op 070 - 206 09 00.

Huisdier chippen

Uw dier makkelijk terugvinden

Voorkom dat uw hond, kat of vogel kwijtraakt en laat uw huisdier chippen. Begin 2018 heeft de overheid de mogelijkheid aan gemeentes gegeven om kat chippen verplicht te maken. Hoewel het nog niet verplicht is, raden we wel aan om uw kat te chippen. Als uw huisdier wegloopt, dan is het voor de vinder eenvoudiger om het dier naar u terug te brengen. Door de chip uit te lezen is het namelijk mogelijk om te zien wie de eigenaar is. Hond chippen en registreren is verplicht sinds april 2013.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor chippen? Neem dan contact op met onze dierenarts door te bellen naar 070 - 366 07 01 of loop binnen in onze praktijk. We hebben open inloopspreekuren en helpen u direct als onze planning dat toelaat.

 • Kosten van chippen
 • Voordelen
 • Hond chippen
 • Kat chippen
 • De behandeling: hoe werkt chippen?
 • Chip- en registratienummer controleren
 • Juni Chipmaand

Kosten van chippen

De prijs van het chippen van uw huisdier is bepaald door de kosten van de chip en het plaatsen ervan door de dierenarts. Na het chippen moet u uw dier nog registreren in de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren. Hier zijn ook kosten aan verbonden. Neem contact met ons op voor een concrete kostenindicatie van het chippen van uw hond, kat of vogel.

Voordelen

Uw huisdier laten chippen heeft vele voordelen, waaronder:

 • Internationaal geregistreerd
 • Altijd en overal te identificeren
 • Diervriendelijk en pijnloos
 • Vaak vergoed door de verzekering
 • Veilig mee op vakantie
 • Chip is niet te verliezen
 • Chippen is eenmalig
 • Fraudebestendig

Hond chippen

Chippen en registratie is voor honden als sinds 2013 verplicht. Binnen zeven weken na de geboorte moet de eigenaar een hond laten chippen en registreren in de databank. Bij het importeren van een hond moet die binnen twee weken geregistreerd worden en het dier moet al gechipt zijn voordat het in Nederland komt. Eigenaren van honden die niet gechipt of geregistreerd zijn lopen het risico op een geldboete of een gevangenisstraf.

Als u een pup koopt dan is het belangrijk dat u in de databank controleert of het dier wel geregistreerd is. Fokkers en handelaren hebben namelijk al de chip- en registratieplicht bij honden. Vraag daarom om een registratiebewijs als u een hond koopt. Nadat u een hond heeft gekocht moet u de gegevens van u als eigenaar (laten) wijzigen in de databank.

Kat chippen

Het chippen van een kat is niet verplicht. De overheid heeft begin 2018 wel een plan ingediend om het voor gemeenten mogelijk te maken om het chippen voor katten te verplichten. Ondanks dat chippen nu nog niet verplicht is raden we wel aan om uw kat te chippen en te registreren. Hiermee voorkomt u namelijk dat uw dier kwijtraakt als het wegloopt. Met een chip kan de vinder uw kat namelijk eenvoudig uitlezen en de gegevens van de eigenaar opzoeken.

We raden aan om zowel binnen- als buitenkatten te chippen en registreren. Zo is het dier altijd snel te herenigen met de eigenaar. Vooral binnenkatten raken snel gedesoriƫnteerd als ze buiten komen. Ze vinden dan vrijwel nooit meer op eigen kracht de weg naar huis.

De behandeling: hoe werkt chippen?

Chippen is een pijnloze behandeling: de dierenarts brengt een chip ter grootte van een rijstkorrel in met een holle naald. De chip injecteren we tussen de schouderbladen. Uw dier voelt alleen een klein prikje. Een verdoving is niet nodig.

Registratie

Na het chippen moet u zelf uw dier nog registreren in een van de databanken, zoals NDG.nl.

Chip- en registratienummer controleren

Op www.chipnummer.nl controleert u eenvoudig of het chipnummer van uw dier en de registratiegegevens nog up-to-date zijn.

Juni Chipmaand

In juni organiseert de LICG elk jaar de Chipmaand. Onze dierenkliniek doet mee aan deze actiemaand waarin huisdiereigenaren hun dier voor een goedkoop tarief kunnen laten chippen. Neem contact op voor meer informatie over de actie en bel naar 070 - 366 07 01.

Terug naar Specialisaties
Neem contact op