Dierenkliniek Het Zicht is verhuisd naar Dierenkliniek Avonturia, Kerketuinenweg 3 in Den Haag.

Cases

  • Kira - gebroken poot
  • Woestijnbuizerd - bursitis en peestrauma
  • Peanut - Rechter achterpoot gebroken
  • Xam - Huidproblemen
  • PC - Elleboog luxatie
  • Dunya - rughernia
  • Henkie - Kortwieken en nagels, snavel bijwerken
  • Rambo - Verschillende klachten
  • Dana - Gescheurde kruisband en meniscus
  • Luna - Kruisband ruptuur

Kira - gebroken poot

Kira kwam bij ons binnen met veel pijn en hij kon niet op zijn poot staan. Dr. Marvan heeft gelijk een rontgenfoto gemaakt waarop duidelijk te zien was dat de poot van Kira gebroken was. Er werd besloten om Kira te opereren en de poot te stabiliseren met orthopedische pinnen. Ook kreeg Kira na de operatie antibiotica, ontstekingsremmer en pijnstilling mee naar huis.

De volgende dag werden wij gebeld dat het al veel beter ging met Kira en dat zij zelfs al begon te springen. Vier weken later werden de pinnen weer verwijderd. Kira loopt nu weer op beiden pootjes en speelt weer zonder pijn met zijn eigenaar.

Na de operatie kunt u op de rontgenfoto zien dat er een orthopedische pin in het bot is ingebracht. Deze is met externe fixatie vastgezet. Zo heeft het bot de kans om weer te helen.

Woestijnbuizerd - bursitis en peestrauma

De woestijnbuizerd van Rotterdam Airport werkt samen met zijn valkeniers om de passagiers in de vliegtuigen te beschermen. Dit doen zij door het luchtruim vogel-vrij te houden door o.a. Mick (want zo heet de vogel) in te zetten rondom het vliegveld. Op deze manier blijven andere vogels uit de buurt.

Doordat Mick altijd hard werkt en hij hier zijn poten ook vaak voor gebruikt kreeg hij een pijnlijke bult op zijn poot. Na onderzoek door dierenarts O. Marvan werd vastgesteld dat de vogel een bursitis (slijmbeursontsteking) had.

Na een injectie intra-articulair (in het gewricht) en medicatie mee naar huis ging het al vlug beter met Mick. Na een rustperiode mag Mick nu weer mee naar het werk op het vliegveld. Hier doet hij zijn werk weer alsof hij er nooit tussenuit geweest is.

Peanut - Rechter achterpoot gebroken

Peanut was met zijn eigenaar op vakantie in Duitsland. Van het een op het andere moment verdween Peanut. Een tijdje later vond de eigenaar hem terug met een gedraaide poot. Waarschijnlijk is Peanut aangereden door een auto. In Duitsland gaf een dierenarts eerste hulp. De dierenarts had peanut gips gegeven. Dit ging echter niet goed.

Eenmaal thuis in Nederland is de eigenaar naar de dierenarts vlak bij zijn huis gegaan. Deze dierenarts stuurde Peanut naar Dierenkliniek Het Zicht voor een tweede opinie voor orthopedische problemen. Na rontgen en controle bleek dat de knie van de kat was gebroken.

Na een lange operatie met orthopedische schroeven hebben we de ligamenten, het kniekapsel en de beenderen gereconstrueerd. Meer informatie over de kruisband operatie of knie operatie bij honden.

Peanut is nu helemaal in orde en kan weer lopen als vanouds.

Xam - Huidproblemen

Xam is een hond die al vier jaar lang behandeld werd voor huidproblemen in een andere praktijk. Xam had de hele dag erge jeuk, pijn en pus over zijn gehele lichaam. Hij was psychisch uitgeput en zijn huid stonk. Niemand uit de buurt wilde nog dat hun hond met Xam speelde. De eigenaren waren door alles erg wanhopig geworden en ze waren bang dat Xam uiteindelijk geëuthanaseerd zou moeten worden.
Hun laatste hoop was een second opinie bij Dr. O. Marvan.

Na de hond te hebben onderzocht startte Dr. Marvan een behandeling met medicijnen en speciale voeding. Hierdoor werd het immuniteitssysteem gecorrigeerd en de stofwisseling verbeterd. Op dit moment is Xam heel erg gelukkig en gezond. Hij speelt weer als vanouds met alle andere honden, stinkt niet meer en zijn huid en vacht zijn weer genezen. Zijn baasjes zijn blij dat ze de behandeling een kans hebben gegeven en genieten nog elke dag van Xam.

PC - Elleboog luxatie

PC is van de tweede etage naar beneden gevallen en werd door een andere dierenarts doorgestuurd voor een orthopedische second opinie. Hij kon niet lopen of ook maar zijn poot gebruiken. Ook was er in het begin enige twijfel of de organen beschadigd zouden zijn door de val. Na een check-up en een serie rontgenfoto's werd geconstateerd dat de elleboog geluxeerd was en het kapsel gebroken was. Dr. Marvan en assistentes besloten een elleboog reconstructie te maken zodat hij zijn poot zou kunnen blijven gebruiken.

Vandaag de dag rent en speelt hij met veel plezier en springt met groot gemak in de boot van zijn eigenaar.

Deze foto is gemaakt voor de operatie. Er is goed te zien hoe de elleboog ontwricht is.

Dunya - rughernia

Dunya werd met spoed naar Dierenkliniek Het Zicht gebracht door de dierenambulance. Hij was niet in staat zelf te lopen en werd op een brancard binnen gebracht. Dunya had zich lelijk verstapt waardoor een rughernia was ontstaan. Deze diagnose kon gesteld worden na het nemen van rontgenfoto's. Zijn achterpoten waren volledig verlamd.

Na het terugzetten van de wervels volgde nog een behandeling met medicatie. Gedurende deze tijd moest Dunya's lichaam ondersteund worden tijdens het lopen. Een jaar laten is Dunya volledig hersteld en loopt alsof er nooit iets voorgevallen is.

Henkie - Kortwieken en nagels, snavel bijwerken

Het best kunt u de nagels en vleugels van uw vogel onderhouden door deze elke drie maanden goed te verzorgen.

Wij zien nog vaak in de praktijk dat mensen de vogel zelf hebben geprobeerd te kortwieken, maar dat dit niet op de juiste manier gebeurd. Bij ons worden de vleugels gekortwiekt op een manier dat de vogel wanneer hij springt nog gewoon kan landen en daarom dus niet zomaar naar beneden valt.

Wanneer u de nagels te kort afknipt kan het gaan bloeden. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk op een veilige manier gestelpt wordt. Wanneer u echter de nagels te lang laat, kan de ader in de nagel steeds verder doorgroeien en dan zal u uiteindelijk de nagel steeds minder kort kunnen knippen.

Het is dus belangrijk om niet te lang te wachten om de nagels kort te laten knippen.

Sommige vogels hebben een verkeerde stand van de bek waardoor de ene helft van de snavel sneller groeit dan de andere helft. Op den duur is het voor de vogel onmogelijk om nog te eten. Vooral bij deze vogels is het erg belangrijk om op tijd langs te komen om de snavel van uw vogel in de juiste vorm te laten slijpen. Ook bij vogels die geen afwijkende stand hebben van de snavel, kunnen wij eventueel het scherpe puntje wegschuren.

Vogels die heel erg gestresst raken kunnen wij eventueel met een klein narcose-roesje behandelen.

Rambo - Verschillende klachten

Rambo is een baardagaam die met meerdere klachten bij ons kwam. Het belangrijkste probleem was dat Rambo niet wilde eten. Verder had hij een vreemde verkleuring op zijn lichaam. Hij kreeg een aantal kuurtjes mee van Dr. O. Marvan om een eventuele bacteriële infectie uit te sluiten en verder zou Rambo een tijdje gevoerd moeten worden met speciaal voer om weer op krachten te komen.

Ongeveer een week later was Rambo weer terug bij ons in de praktijk. Dit keer had hij een dikke poot en nog steeds was zijn eetlust niet goed. Er werd besloten Rambo op een andere en sterkere kuur te zetten en de eigenaar moest doorgaan met voeren.

Gelukkig voor Rambo sloeg deze kuur aan en al snel voelde hij zich weer beter. Zijn poot kreeg weer de normale dikte, zijn huid kreeg weer een wat normalere kleur en hij begon ook al weer snel zelf te eten. Momenteel gaat het erg goed met Rambo en zit hij weer lekker te eten van een bordje krekels en wormen.

Dana - Gescheurde kruisband en meniscus

Dana is als pup bij ons gekomen in de kliniek. Op een leeftijd van ongeveer vier jaar kreeg Dana last van haar knie. Na onderzoek bleek dat de meniscus in de knie van Dana kapot was. Er is besloten om de knie te opereren en de gescheurde meniscus weg te halen, zodat Dana er geen pijn meer aan zou ondervinden en het gewricht weer goed kan functioneren. De kruisband bleek ook gescheurd te zijn, daarom werd er een kunstkruisband in de knie geplaatst bij Dana. Hier leest u meer over onze kruisband operaties bij honden of knie operaties bij honden.

Vanwege arthrose in haar heupgewricht heeft Dana een onderhoudsdosering van pijnstilling meegekregen na deze operatie. Dit gebruikt Dana momenteel nog steeds.

Ongeveer 30% van de honden met knieproblemen, krijgen uiteindelijk ook klachten aan de andere knie. Dit is bij Dana uiteindelijk ook gebeurd.

Op 6,5 jarige leeftijd is Dana teruggekomen met pijnklachten bij ons in de praktijk. Na grondig lichamelijk onderzoek en het maken van rontgenfoto's was te zien dat er een kraakbeensplintertje van de knieschijf af was gegaan. Ook was er erge arthrose in de heup en aan de poot (bij de knie) te zien. Er is besloten in overleg met de eigenaar om ook deze knie te opereren. Tijdens deze operatie is er ook een kunstkruisband geplaatst voor extra stevigheid aangezien deze kruisband ook gescheurd was.

Dana kan weer rennen en met de bal spelen zoals ze altijd gedaan heeft.

Hieronder kunt u aan de hand van foto's zien hoe het Dana vergaan is na de operatie:

  Dag 3: De eerste dag zonder verband
  Dag 5: De eerste keer voorzichtig opstaan
  Dag 6: Voorzichtig de eerste stapjes zetten
  Dag 12: Steviger op haar knie staan en lopen
  Dag 14: Hechtingen verwijderd en het haar begint terug te groeien
  Dana kan weer goed lopen en heeft geen pijn meer aan haar knie

Luna - Kruisband ruptuur

Luna is een Spinone Italiona van bijna 7 jaar. Begin 2011 kwam Luna de praktijk mank binnen gelopen.

Er werden rontgenfoto's gemaakt. Hierop was veel arthose te zien en er zat teveel vocht in het gewricht. Ook zag dierenarts O. Marvan dat de kruisband en meniscus gescheurd waren. Er werd in overleg met haar baasjes besloten om een operatie te doen. Hier werd een nieuwe kunststof kruisband geplaatst om de oude te vervangen. Meer informatie over de kruisband operatie bij honden.

Na de operatie is Luna snel terug hersteld en ze rent weer als nooit tevoren over het strand.

Terug naar Onze dierenklinieken