Vandaag geopend van 09.00 tot 18.30 uur
070-3660701

10 leuke weetjes over katten

9 December, 2016 17:01

Katten en poezen zijn één van de meest populaire huisdieren van Nederland: bijna de helft van de Nederlandse huishouden heeft er één of meer aldus Nu.nl. Dat deze huisdieren al eeuwen worden aanbeden door hun baasje blijkt wel uit het feit dat de oude Egyptenaren hun overleden katten eerden door ze te mummificeren. Wij delen graag 10 leuke weetjes over katten met u.

  1. De voorpoten van katten hebben 5 tenen, terwijl de achterpoten er slechts 4 hebben.
  2. De smaakpapillen van katten kunnen suikers niet goed detecteren. Daarom kunnen katten vaak het verschil tussen zoet en zout voedsel niet proeven.
  3. Katten hebben goed zicht bij weinig licht. Dit komt doordat de pupillen zich kunnen verwijden, waardoor deze het licht beter op vangen. Als het volledig donker is zien katten echter helemaal niets.
  4. Katten hebben de stof taurine nodig om te kunnen zien. Dit terwijl een te veel aan deze stof bij mensen gevaarlijk kan zijn, omdat het kan leiden tot problemen met de spijsvertering, uitdroging, bloedverdunning en een verhoogde hartslag. Taurine zit verwerkt in kattenvoer.
  5. De urine van katten geeft licht als u er met een UV-lamp op schijnt. Handig als u vermoedt dat uw kat een ongelukje heeft gehad.
  6. De Amerikaanse president Abraham Lincoln was dol op katten! Hij had 4 katten rondlopen in Het Witte Huis.
  7. Katten kunnen bijna 50 kilometer per uur rennen. In vergelijking: dit is sneller dan atletiekheld en wereldrecordhouder Usain Bolt.
  8. Katten gebruiken hun snorharen om te bepalen of ze door een bepaalde opening kunnen. De snorharen fungeren als een soort antenne: als deze haren niet door de opening passen, dan weten katten dat ze klem komen te zitten.
  9. Katten hebben de vervelende gewoonte om soms een dode óf levende prooi meer haar huis te nemen. De meesten van ons vinden dit vies en worden boos op hun huisdier. Eigenlijk zou u uw kat moeten bedanken: katten denken dat zij u een groot geschenk brengen en dit is in hun ogen een manier van affectie tonen.
  10. Katten houden erg van slapen en doen dit ongeveer 70% van de dag. Een kat van negen jaar oud is slechts 3 jaar van zijn leven wakker geweest.

Dierenkliniek Het Zicht is dol op deze knuffelbare en ietwat gekke beesten. Heeft u nog vragen over deze weetjes of heeft uw kat zorg nodig? Neem dan direct contact met ons op. Wij staan 7 dagen per week klaar voor u en uw kat.

Terug