Vandaag geopend van 09.00 tot 17.00 uur
070-3660701

Hond of kat steriliseren in Den Haag

Laat uw hond of kat professioneel steriliseren bij onze dierenarts om te voorkomen dat uw huisdier ongewenst jongen krijgt. Daarnaast heeft sterilisatie ook positieve effecten voor de gezondheid en het gedrag van uw dier. Hiermee verkleint namelijk de kans dat uw hond of kat een ernstige, soms dodelijke ziekte oploopt zoals een baarmoederontsteking of een tumor. Bovendien worden dieren ook rustiger en gemakkelijker in omgang na een sterilisatie.

Bel voor meer informatie over steriliseren, vraag naar onze acties of maak direct een afspraak.

Bel: 070 366 0701 Afspraak maken

Kosten van steriliseren

De prijzen van onze sterilisatiebehandelingen variëren per dier. Neem voor een kostenindicatie contact met ons door te bellen naar de kliniek: 070 – 366 0701.

Voor- en nadelen van sterilisatie

Naast de voordelen van sterilisatie is het belangrijk dat u zich ervan bewust bent dat de behandeling ook risico’s met zich meebrengt. Hieronder sommen we de voor- en nadelen op.

Voordelen

 • Een rustiger en aangenamer huisdier
 • Gemakkelijker in omgang met andere mensen én dieren
 • Minder kans op vaak dodelijke ziektes
 • Ongewenste nesten voorkomen

Nadelen

 • De stofwisseling vertraagt, waardoor er meer kans is op overgewicht
 • Kans dat de vacht verandert, zoals haaruitval of stugger haar
 • Kans op incontinentie

Over het algemeen zijn de nadelen goed te behandelen: met de juiste voeding voorkomt u dat uw huisdier aankomt en met incontinentie is goed te om te gaan door medicatie.

Wanneer steriliseren?

Het is raadzaam om uw hond of kat te laten steriliseren als het dier 6 tot 9 maanden oud is. Sterilisatie op vroege leeftijd betekent bijvoorbeeld een kleinere kans op melkkliertumoren.

Daarnaast adviseren we om de sterilisatie voor of na de loops- of krolsheid uit te voeren, omdat de doorbloeding in de eierstokken en baarmoeder dan laag is. Dit betekent een kleinere kans op complicaties en dus een succesvolle behandeling.

De behandeling

Het steriliseren van een hond of kat verloopt als volgt:

 • U brengt uw huisdier naar onze kliniek. Voor de operatie onderzoeken we de gezondheid, zoals pre-anesthetisch bloedonderzoek en de hartfunctie met de ECG.
 • We dienen de benodigde anesthesie toe op basis van onder andere de waardes van het bloedonderzoek, de leeftijd, het ras en eerdere anesthesie-ervaringen met uw huisdier.
 • Vervolgens verwijdert de dierenarts de eierstokken door een klein gaatje in de buikwand te maken.
 • Tijdens de operatie wordt uw dier continu in de gaten gehouden door onze deskundige paraveterinairen met behulp van een ECG-apparaat, een beademingsapparaat en de capnograaf.
 • Na de operatie slaapt uw dier in onze uitslaapkamer onder een warmtelamp uit.
 • Als uw dier voldoende is bijgekomen, bellen we u op dat u hem/haar op kunt halen. Hierbij geven we u instructies over nazorg en medicatie mee.
dierenartsen onderzoeken hond
dierenarts steriliseert hond tijdens operatie

Nazorg na sterilisatie

Na de operatie is het belangrijk dat u waakzaam bent dat uw dier niet aan de wond gaat krabben. Dit kan leiden tot een geïrriteerde en uiteindelijk zelfs ontstoken wond. Mocht uw dier toch niet van de wond af kunnen blijven, dan adviseren we om een shirt of kraag om te doen.
Het is belangrijk dat u uw dier op de dag van de operatie niet of slechts in kleine hoeveelheden eten geeft. De dag erna moet uw dier weer normale hoeveelheden eten. Als uw dier de dag na de operatie niet wilt eten (en drinken), meet dan de temperatuur en houd deze in het oog. Normaliter is de lichaamstemperatuur tussen de 38,5 en 39 graden Celsius. Is de temperatuur hoger of lager? Neem dan contact met ons op.

Daarnaast raden we aan om uw dier minimaal een week binnen te houden en te veel beweging te voorkomen, zodat de wond goed kan herstellen.
veterinaire met kat na operatie

Sterilisatie/castratie actie

Een aantal keer per jaar hebben we acties waarmee u goedkoop uw huisdier kunt laten steriliseren of castreren. Een castratie bij een kat voeren we dan al voor 60 euro uit en een sterilisatie voor 125 euro. De kosten van deze behandeling zijn inclusief gratis:

 • Gezondheidscontrole
 • Gebitscontrole
 • Nagels knippen
 • Voedingsadvies

Houd onze website en Facebookpagina in de gaten voor nieuwe acties of lees meer over onze eerdere Voorjaars- en Najaarsactie. We kunnen uw dier ook voordelig chippen.

Wat is het verschil tussen steriliseren en castreren?

Vaak wordt gedacht dat steriliseren hetzelfde is als castreren, maar dat is niet het geval. Steriliseren is het onvruchtbaar maken van een dier, waar castreren een van de behandelingen is om dat te doen. Daarnaast zijn er ook andere manieren om een dier te steriliseren, zoals door de eileiders te behandelen.

Steriliseren heeft doorgaans meer impact op een dier dan castreren, omdat de hormoonproductie verminderd wordt door het verwijderen van de eierstokken. Hormonen hebben namelijk veel invloed op het gedrag. Na de behandeling worden dieren doorgaans rustiger en zijn ze gemakkelijker in de omgang.

Contact opnemen

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over sterilisatie? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 070 – 366 0701 of door een e-mail te sturen naar info@dierenkliniek-hetzicht.nl.

Binnenlopen in de kliniek is uiteraard ook mogelijk. We zijn elke dag geopend.

Adres- en contactgegevens

Dierenkliniek Het Zicht
Het Zicht 61-63
2543 AK Den Haag (route)
Tel. 070 - 366 0701
E. info@dierenkliniek-hetzicht.nl

Openingstijden

Maandag: 09.30-18.30 uur
Dinsdag: 09.30-17.00 uur
Woensdag: 09.30-18.30 uur
Donderdag: 09.30-18.30 uur
Vrijdag: 09.30-17.00 uur
Zaterdag: 12.00-14.00 uur
Zondag: 11.00-13.00 uur